Články

Jsem (ne)nahraditelná?

Nechat se zaplavit pocitem, že jsem nahraditelná, mi dal paradoxně největší pocit úlevy, jaký jsem kdy zažila. Zmizel tlak okolí. Zmizel tlak, že musím být taková, jakou si mě okolí přeje. Zmizel pocit, že když nebudu taková, jakou si mě okolí přeje, tak mě nahradí. Ve chvíli, kdy jsem si přiznala vlastní strach z nahraditelnosti, jsem se STALA nahraditelnou, a to mě osvobodilo…

Proč osvobodilo?

Když máš strach, že tě třeba partner nahradí za jinou, budeš neustále nasazovat masky a snažit se přizpůsobit. Být taková, jakou chce on. Budeš se topit v tom, že ať děláš, co děláš, stejně taková nebudeš. A utvrzuješ se v tom, tím, že se tvůj partner třeba usměje na nějakou jinou ženu, a ty hned začneš hledat, co má ona a ty ne. Budeš se chtít přizpůsobit tomu, co začneš předpokládat, že jemu se líbí. Tak postupně začneš ztrácet samu sebe. A teď si jen spočítej, u kolika lidí si to ve svém životě už udělala. Snažila si se přizpůsobit. Být taková jakou chtěli. Kolik masek už na sobě máš? Kdo jsi?

Když jsem prožila pocit JSEM NAHRADITELNÁ, tak jsem vlastně došla k tomu, že se můžu snažit, jak chci, abych vyhověla okolí, ale okolí mě stejně může kdykoliv nahradit. Tak proč se snažit? Proč na sebe tlačit, abych byla taková, jaká ve skutečnosti nejsem? Proč vynakládat tuto energii? Proč se přetvařovat, když mě stejně můžou nahradit?

Aaaach, ta úleva! Můžu být sama sebou, protože mě můžou tak jako tak nahradit 😀 .

A za tímto prozřením, sundáním si masek, jsem objevila poprvé niterně ve svém životě pocit JSEM JEDINEČNÁ…

Je to až úsměvné…Když se ponořím do strachu z nahraditelnosti, objevím svou vlastní jedinečnost...

Těžko se ten pocit jedinečnosti dává do slov. Je hodně vnitřní, stabilní. Je to něco, co dává pevnou půdu pod nohama, a určitou noblesu, ale bez egocentrického pocitu, že to musím dávat ven najevo. Je to gravitace. Je to jako magnet, ke kterému směřuje vnitřní kompas a který mi pomáhá přestat se přizpůsobovat ostatním ze strachu, že je ztratím, že nedostanu lásku, že mě odmítnou, že mě nahradí… Je v tom svoboda.

Jsem nahraditelná! Tak vo co go ?!  😀 

S láskou, Tereza