Články

Napětí

Napětí v těle, zvláště to chronické, neustálé, nám zabraňuje v prožitku, zabraňuje nám dostat se do těla, vnímat ho a cítit, co potřebuje. Žijeme a vlastně nežijeme…přežíváme. Z mé vlastní zkušenosti vím, že chronické napětí ani nemusíme vnímat, ale až například v tanci, meditaci nebo v podobě ozývající se bolesti zjistíme, že jsme někde zatuhlí, kde nám neproudí energie, kde zbytečně „něco“ držíme. Dost často se to projevuje i neuvolněnou spodní čelistí. Máme zatnuté zuby a držíme a držíme a držíme.

Napětí v těle také způsobuje nepružnost a snížený rozsah pohybu. Proto je tělo i více náchylné k úrazům, protože zatuhnutí nám neumožňuje udělat takový pohyb, který by úrazu zabránil.

Proto je potřeba pravidelně pouštět napětí z těla ven. V dnešní době bych řekla skoro neprodleně…už není čas to odkládat. Kolik si toho ještě chceme naložit na svá ramena, na svá bedra, na svá kolena? Pouštět napětí z těla je opravdu nutnost a je to součást pravidelné láskyplné péče o své tělo a psychický stav.

Někdy když začnete pouštět napětí z těla ven, většinou spolu s ním se vynoří emoce. Záleží na mnoha faktorech – jak moc si dovolíte se uvolnit, jak dlouho emoce potlačujete, zda chcete jen zklidnit mysl po celém dni a naladit se na sebe, nebo chcete jít hlouběji. Vše je v pořádku. Důležité je to, že si uvědomíte své napětí a uděláte rozhodnutí, že ho nepotřebujete, že vám neslouží a že už ho nechce tahat s sebou.

Chtěla bych vás povzbudit tímto článkem, že pouštění napětí z těla, má smysl, podporujete tím své zdraví. A tak dělejte cokoliv, co vám pomůže. Pro začátek to může být úplně jemné – sednout si, uvolnit čelisti, pootevřít si ústa a jen zhluboka a pomalu dýchat 5 minut a soustředit se jen na ten dech (můžete se soustředit na zvedání bříška při nádechu, na okraje nosních dírek, atp.). Nebo tančete – ale ne předpisově, uvolněně! Pokud vás to táhne k tanci válením se na zemi, ke kopání, k tanci jako byste byli šílení – DOVOLTE SI TO! Můžete mlátit do polštáře nebo trhat noviny. Meditovat. Můj oblíbený způsob je vytřásat celé tělo. Třesení je samovolná a přirozená reakce organismu například při šoku, celé tělo se tím zklidňuje a zároveň uvolňuje. Je to úžasná oživující technika.

Ještě v krátkosti zmíním důležitost masáží jako prostředku, který uvolňuje napětí z těla. Masáž vás dostane z hlavy (myšlenek) do těla. Masáž si poradí s již fyzicky uloženým napětím – napětím, které jste roky neuvolnili a teď se ozývá v podobě bolestí. Slyšela jsem od jedné šamanky výstižné popsání: „Tělo nebolí, bolí to, co je v něm uloženo.“ V mé praxi, vždy záleží na daném člověku, jak moc je ochoten sám pustit kontrolu a uvolnit se. Když spolupracuje a je otevřený tomu, kam ho masáž vede, uvolní se velmi rychle. Napětí odplouvá, svaly se uvolňují, klouby mají po masáži větší rozsah pohybu, psychický stav se osvěží.

V dnešní době je skutečně zapotřebí napětí uvolňovat pravidelně a cíleně. Více uvolnění znamená více radosti, více prožívání, větší vnímání svého těla. Přeneseně si pak dokážete i více užít a prožít život…ne ho jen přežít. A to už za to stojí, ne?

Přeji nám všem více uvolnění, radosti a plynutí.

S láskou,

Tereza