Všechny články

Na Hromnice, o hodinu více

Dne 1. 2. 2022 nás čekají dva přelomové svátky, které se vzájemně skvěle doplňují a posilují.

Prvním je oslava nového čínského roku – roku Vodního Tygra. Tygr je zvíře s velkou životní sílou, rád se pouští do nových výzev a nebojí se změn. Energie vody rozvíjí intuici, empatii, proudění emocí a také velmi silně očišťuje.

Druhým svátkem je Imbolc, česky Hromnice. Je to oslava konce zimy. Oslavuje se bohyně Brighid, která se při tomto svátku přeměňuje ze ženy Stařeny v Pannu. Symbolizuje příchod jara a znovuzrození.

Je to svátek očištění…od temnoty zimy, od temnoty minulosti, od ledu a sněhu v nás. Můžeme nechat roztát přísné postoje, staré programy a předsudky, které vedou ke konfliktům. Můžeme ukončit osamocení a odcizení se od sebe sama i od druhých. Můžeme vytvořit prostor pro hojnost, slunce, lehkost a ozdravení našeho těla, mysli a duše. Do žil se nám vlévá naděje, že po temnotě přichází světlo, že po smrti přichází znovuzrození, že po zimě přichází jaro.

Spolu s tím, jak tají hradby ledu okolo toho, kam jsme si nedovolili nadechnout se, co jsme si nedovolili prožít, co jsme si nedovolili pustit, kde jsme zůstali zatnutí, kde držíme hněv, pocit křivdy, smutku, zloby, zoufalství a beznaděje, tam se nám začíná vlévat životní síla. Stejně tak, jako se postupně, nejdřív pomalu a nenápadně, a poté v plném rozkvětu probouzí síla Země, síla Přírody, síla Jara.

Jsme součástí tohoto cyklu, ale je jen na nás, jak moc si ho dovolíme pustit k tělu. Je jen na nás, zda jsme připraveni obdělat půdu našeho života a pečovat o ní s láskou, zasít semínka a nechat je růst, až z nich budou šťavnaté a bohaté plody ke sklizení. Nebo zda půdu našeho života necháme ležet ladem, necháme jí zarůst býlím, necháme jí bez péče a lásky.  

Je to období plné potenciálu, je to období pro nové začátky. Není potřeba dělat nic světoborného. Stačí se přiladit k rytmu Přírody, k pulzaci Znovuzrození. Nechat být to, co už nechce jít s námi dál, a vnímat, kam nás naše síla směřuje a kde se chce rozlít. Jsme toho součástí.