Všechny články

Zavinování bříška nejen v těhotenství

Zavinování bříška je vlastně zjednodušeně řečeno obalení si pánve a bříška šátkem 🙂 Vřele to doporučuji každé ženě.

Proč se můžete dočíst níže. Dokonce naše babičky, prababičky, praprababičky, a tak dále, zavinování používaly. Zavinování má mnoho výhod, ale není nad osobní zkušenost…

VÝHODY:
  • udržuje teplo v pánvi (skvělé při menstruaci)
  • zahřívá ledviny (nepostradatelná podpora na podzim a v zimě)
  • poskytuje pocit bezpečí a ochrany
  • ulevuje po celém dni pánevním svalům
  • pomáhá zaměřit pozornost směrem k sobě
  • zklidňuje
  • udržuje energii v pánvi

Zavinout bříško si můžeme kdykoliv během dne, kdykoliv potřebujeme. Sama za sebe doporučuji vytvořit si ze zavinutí bříška takový malý večerní rituál.

My ženy trávíme celý den tím, že pečujeme o ostatní. Zavinování bříška večer je skvělou variantou usebrání se, zkoncentrování pozornosti a energie do sebe a pohýčkání sama sebe po celém dni. Zavinutí tě zklidní a připomene ti, že už je večer, blíží se doba spánku, je čas zvolnit, je čas se uvolnit, je čas myslet na sebe.

Generace žen před námi využívaly zavinování i jako skvělý způsob, jak udržet teplo ve svém středu a ochránit ledviny během období podzimu a zimy, kdy se z těla ztrácí nejvíce tepla a celkově prochládáme. Ledviny jsou orgán naší životní síly, ze kterého čerpáme nadšení a zápal do života. Pokud máme sílu v ledvinách, dost často se vyhneme i jiným vážnějším nemocem. Ledviny také úzce souvisí s libidem a sexualitou. Vyčerpané ledviny se například projeví právě ztrátou chuti na sex, s vyčerpaností a komplexní únavou celého organismu.  

Zavinutí ženám také výborně pomáhá v období důležitých změn v oblasti pánve – během menstruace a během těhotenství. Opět udržuje teplo a ulevuje od bolesti, neboť se napnutým svalů pánevního dna vytvoří účinná podpora. Ulevuje při bolestech beder a křížové kosti. V obou těchto období zavinutí působí i jako psychická a fyzická ochrana citlivé oblasti pánve. V těhotenství úvaz šátku, kromě výše zmíněných věcí, podporuje i správnou polohu miminka.

Co je k zavinutí bříška potřeba?

Rebozo šátek, nebo jiný obyčejný šátek či pruh látky z bavlny, lnu, konopí a/nebo vlny. Mohou to být i různé kombinace těchto materiálů, ale za mě osobně je nejlepší bavlna. Šířka je zhruba 50-75 cm a minimální délka 3 metry. Mimo těhotenství skvělou službu udělá i bederní pás.

A jak na to?

Na přiložených fotkách můžeš vidět základní úvaz. Vždy si všímej, jak se cítíš. Já někdy v šátku vydržím celý večer a někdy mi stačí třeba 30 minut. A jsou večery, kdy ho nepoužívám vůbec. Záleží na pocitu.

Milá ženo, určitě si zavinutí do šátku vyzkoušej, a to i mimo období menstruace a těhotenství. Po náročném dni je to prostě balzám pro tělo i pro duši. Je to, jak spočinout v teplé, laskavé náruči.

S láskou,

Tereza

Za fotografie děkuji Petru Jirasovi (http://studiojiras.com/)